Checklist: Waar moet je op letten bij het ontwerpen van een website?

Checklist: Waar moet je op letten bij het ontwerpen van een website?

Bij het ontwikkelen vaneen nieuwe website moet er aan verschillende belangrijke aspecten worden gedacht. Een vak apart. Maar waar moet er aan worden gedacht tijdens het bouwen van een nieuwe site? En wat is van groot belang voor jouw onderwerp? Hieronder leggen we in het kort alles even uit!

1. De domeinnaam

Een domeinnaam kiezen, waar het allemaal mee begint. Het kan behoorlijk lastig zijn om een geschikte domeinnaam te registeren in 2020. Dit heeft ermee te maken dat er behoorlijk veel verschillende domeinnamen bestaan.

Waar wil je op letten tijden het kiezen van een domeinnaam?

  • Het is belangrijk dat je domeinnaam makkelijk te houden is.Jouw domeinnaam zou zo kort mogelijk moeten zijn.
  • De spelling van jouw domeinnaam moet gemakkelijk zijn. Een typefout is snel gemaakt, ook wanneer er meerdere schrijfwijzen mogelijk zijn voor een klank of woord kan leiden tot verwarring.
  • Kies nauwkeurig voor een goede extensie. Extensies zijn karakters op het einde van je domeinnaam. Voorbeelden hiervan zijn, .nl, .be, .com. Je kiest een extensie die vertrouwen wekt, vrij is en past bij jouw doelgroep en merkidentiteit.

2. Kies een passend CMS systeem

Een content management systeem (CMS) is een softwaretoepassing waar je de inhoud van jouw website in kan beheren. Voor het gebruik van dit systeem hoef je geen kennis te hebben van coderen waardoor het gebruik eenvoudig is.

Een goede keuze voor een platform met een bepaalde CMS is onmisbaar. In sommige gevallen kan je voldoende hebben aan een All-Instap platform. De keuze voor een open-source platform zoals Wordpress en Magento is ook een slimme keuze. Is er behoefte aan functionaliteit en/of beveiliging, dan kan een custom build CMS juist de beste optie zijn.

Het is belangrijk om je goed voor te laten lichten door je webdeveloper. De verschillende opties hebben voordelen, nadelen en een prijskaartje.

3. Heb een doel voor ogen

Voor je aan de slag gaat, bedenk wat het doel wordt van jouw website. Dit is een van de eerste vragen die jouw webdeveloper gaat stellen. Het is dus van belang om precies te weten wat je wil bereiken met jouw website. Dit heeft invloed op het uiteindelijke resultaat.

Er zijn verschillende soorten sites, een informatieve website ziet er anders uit dan een leadgenerator of een webshop. Weet jij wat je wil en kan je dit uittekenen? Begin hier alvast mee dit kan een hoop tijd besparen tijdens de ontwikkelingsfase. Denk hierbij aan welke pagina's er moeten zijn, wat zij moeten kunnen en wat zij moeten vertellen.

4. Hoe belangrijk is een mobiel?

Het mobiel internet is GROOT en groeit al jaren, voorlopig lijkt dit in de nabije toekomst nog niet te gaan stoppen. Voor bijna alle website loon het om de mobile-first designs als eerst aan te leveren. Dit wil zeggen dat het uitgangspositie het mobiele scherm is.

Kijk echter wel kritisch naar jouw website en het doel ervan. Wie zijn jouw bezoekers en op welk moment bezoeken ze jouw pagina's. Bekijk dit eerst en bedenk dat hoe belangrijk de mobiele weergave dan is voor jouw website.

5. Kies de juiste kleuren

Bedenk aller eerst wat je wilt uitstralen. Hierbij spelen kleuren een belangrijke rol, mensen associƫren iedere kleur met een ander gevoel. En op dat gevoel moet je inspelen, gevoelens zorgen voor verkoop. Bedenk dus goed wat je wil uitstralen en waar je jouw bezoeker op wil laten focussen.

Alle kleuren hebben een bepaald kenmerk, hieronder zie je een overzicht met een aantal voorbeelden.

Koele kleuren Warme kleuren Neutrale kleuren
Blauw
Vertrouwen, zekerheid
Rood
Liefde, passie
Bruin
Conservatief, vriendelijk
Groen
Groei, fris
Oranje
Moedig, energiek
Beige
Flexibel, afhankelijk
Paars
Royaal, Luxe
Geel
Vernieuwing, geluk
Wit
Schoon, onschuldig


6. Kies het juiste lettertype

Net als de kleur keuze, is ook het kiezen van het juiste lettertype van belang. Vaak wordt er voor gekozen om twee soorten lettertypes te gebruiken per website. Dit is een bewuste keuze, zij willen hiermee het contrast aangeven tussen die titels en de normale test.

Andere punten waar rekening mee moet worden gehouden bij het kiezen van het lettertype zijn:

  • Tekstgrootte
  • Regelafstand
  • Aantal karakters per regel

Deze punten kunnen ervoor zorgen dat het lezen van een tekst een stuk eenvoudiger wordt.

7. Sterke content

Afbeeldingen zorgen voor een goede eerste indruk van je webpagina. Door afbeeldingen toe te voegen aan je website helpt het de lezer de tekst beter te begrijpen. Afbeeldingen zorgen ervoor dat je zonder het lezen van de tekst weet waar het over gaat. Het is dus van belang om de juiste afbeeldingen bij de juiste tekst te kiezen.

De tekst op een website is belangrijk voor de lezer. Belangrijk is dat er daarom goed op de taal moet worden gelet. Taalkundig moet de test correct zijn. Een tip: Zorg voor kort zin gebruik en witruimtes tussen de alinea's. Dit maakt de tekst overzichtelijk en zorgt ervoor dat deze makkelijker te lezen is.

8. Zoekmachine optimalisatie

Een goede vindbaarheid is belangrijk voor je website. Denk daarom gelijk vanaf dag 1 aan SEO. Een aantal punten zijn belangrijk voor een goede SEO. Aller eerste de structuur van je site, zorg dat deze duidelijk en overzichtelijk is. Bedenk of het misschien handig is om Structured Snippets te plaatsen. Andere punten waar je aan moet denken zijn: welke interne links plaats je, welke titels gebruik je en laad de pagina wel snel genoeg.

Veel factoren hebben invloed op jouw zoekmachine resultaten. Deze kunnen ze verbeteren of verminderen. Denk hier dus goed over na. Zorg dat er een specialist betrokken is bij de ontwikkelingen van jouw website.

9. Duidelijke structuur

Om het bezoek op jouw site makkelijker te maken is het van belang dat de bezoeker binnen 2 klikken hetgeen kan vinden wat voor hem of haar belangrijk is. Een zoekbalk is hiervoor een prima manier om te bereiken wat je wilt.

Iedereen op het web is naar iets opzoek. Dit kunnen verschillende dingen zijn informatie, aandacht, spullen of entertainment. Zorg dat je weet wat je ze biedt en hiervoor nodig is, zorg ervoor dat het makkelijk navigeren is op je website. Door dit goed te doen zal je gebruikers langer kunnen binden aan jouw pagina's.

In het kort

Een nieuwe website is niet zomaar iets hier komt van alles bij kijken. Dit kan een groot en duur project worden, maar dit is zeker niet altijd zo/ de beste oplossing. Wil jij hier eens over sparren? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag op weg!